Wednesday, July 14, 2010

Alasan Kenapa Makan Lewat Malam Menjejaskan Kesihatan

‘Why does everything taste better after midnight?’ Kelaparan, barangkali itu jawapan segelintir masyarakat Malaysia yang gemar mengambil makanan berat di tengah malam. Malah lihatlah senario di pelbagai restoran 24 jam, pelanggan yang datang tidak putusputus memesan menu berkalori tinggi seperti nasi lemak, char kuey teow, roti canai, burger keju serta dimaniskan lagi dengan minuman bergas atau teh tarik. Adakah trend makan lewat malam ini kian dianggap salah satu gaya hidup moden dan sofistikated?

Tewas dengan godaan untuk mengunyah makanan sebelum tidur menyimpan pelbagai petaka terhadap kualiti kesihatan. Kesannya amat serius dan mampu mempengaruhi pelan diet serta kecergasan tubuh seseorang. Ini kerana, sistem gastrousus bekerja mengikut arus graviti, jadi apabila anda berbaring sejurus selepas makan, risiko untuk didatangi penyakit akan meningkat dengan drastik. Kecelaruan yang dikaitkan dengan tabiat makan lewat malam:

● Night Eating Syndrome (NES) yakni orang yang terjaga dari tidur dan terasa keinginan yang luarbiasa untuk makan;

● Sleep Relating Eating Syndrome iaitu orang yang makan tanpa sedar ketika tidur.

Perut seperti mesin basuh

Tuhan telah menganugerahkan setiap makhluk-Nya sebuah system penghadaman yang hebat. Seperti kilang pemprosesan, cebisan makanan akan dipecahkan ke dalam perut untuk dijadikan molekul kecil... sebelum diserap atau disingkirkan dari tubuh. Bayangkan sekeping pizza yang dijamah pada jam 10 malam. Rasanya yang lazat dikunyah penuh nikmat, kemudian ditelan sebelum tiba ke dasar perut. Kini bayangkan pula perut anda seperti sebuah mesin basuh, tetapi bukan dipenuhi air, tetapi asid hidroklorik yang pekat beserta enzim untuk menghancurkan picisan pizza tersebut. Sayangnya belum sempat ia selesai memproses, sejam kemudian anda menutup lampu dan tidur! Beberapa alasan yang sering digunakan secara sengaja untuk makan ialah tabiat sejak kecil, tertekan, bimbang, kecewa, dirundung masalah dan ketagihan gula. Kini ketahui tiga alasan betapa amalan ini amat berbahaya dan boleh menjejaskan kesihatan anda.

■ Pedih Ulu Hati

Malam diciptakan untuk tubuh berehat. Namun apabila anda makan malam atau bersnek berat kira-kira sejam sebelum tidur, perut anda masih bekerja keras untuk menghadamkan makanan tersebut. Posisi baring meningkatkan risiko pedih ulu hati kerana ketidakstabilan asid gastrik di dalam perut. Dalam kes yang lebih serius, tekanan asid reflux atau turut dikenali sebagai gastroesophageal reflux disease (GERD) akan naik ke bahagian mulut dan menyebabkan kaviti gigi.

■ Obesiti

Makan lewat malam juga meningkatkan risiko obesiti kerana kalori tidak sempat dibakar atau diproses secara sihat. Demikianlah tercetusnya kegemukan dan penyimpanan lemak degil di dalam tisu tubuh. Malah selain berisiko untuk menaikkan

SUMBER : Laman web wanita TV3

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails