Monday, October 18, 2010

Hapuskan nyamuk yg jahat!!

Salam..
Slamat ari isnin..
Baca dan kemudian tengok tajuk pon da tau kan apa yg aku nak cakap eh type nih..
Cepat2..Meh laa musnahkan nyamuk2 hitam yg sgt jahat itu..
Yes!Dia pon makhluk Tuhan..Tapi, sbb dia jugak laa ramai menderita..
Apa kes tiba2 denggi nih??
Al-kisah smalam tyme aku tengah gosip2 dgn mak..
Tiba2 dengaq bunyi bising2..
Mcm bunyi lori tp pesal lori tu x gerak2 pon..
Slow smacam je..Dahtu buat bising2 lak kawasan rumah org..
Haish2..Ganggu org nak gossip je..
After 5 minit camtu nampak asap berkepol2..
Eh, kbakaran ke??Kebakaran bergerak..Muahaha...

Ok2..Serius balik..
Rupa2 nya nampak ada lori eh lori ke van ke apa2 je laa yg pejabat kesihatan punya..
Asap dari badan dia lah kan..

Ha, ini laa lori @ van tue..haha
Sempat lg snap hujung2 pon..

Owh,diorg sembor ubat nyamuk..
Tapi heran jugak..Ada ke mangsa denggi dlm taman tempat aku dok nih..
Sejak stay sini x penah ada lg..
Then, dapat tau one of my neighbours da kena denggi dah..Bukan takat suspek je..
Tapi da kena dah..Kat sepital dah..
SATU family okeh!!Bukan sorang je..
Wuwuwu..Takot aku dengar..

Kawan2 sekalian mari kita bunuh je kalau nampak si hitam nih..


Si hitam nih laa..jahat!!

Jum check simptom2 denggi..

- demam kuat secara mengejut.

- demam berterusan

- sakit teruk pada tulang-tulang, otot, sendi, mata

- ruam atau bintik merah di kulit

- pendarahan di bawah kulit, hidung serta gusi

- pesakit juga akan mengalami sakit kepala

- hilang selera makan

- muntah-muntah dan sakit perut


Sayang2 sekalian if ada salah satu tanda di atas cepat2 g klinik okeh!!

Semoga kita semua di jauhkan dari penyakit demam denggi ni..
Semoga family jiran saya jugak cepat2 semboh dan sihat seperti sediakala..
Amin....

2 comments:

~SukEMakAn~ said...

hish! bahaya tu
kemas kemas umah jugak taw
balek ni saye nk sembur bilik dgn ridsect la~

Farhana Zulkafli said...

yes!!bahaya..
dia mmg sgt2 jhat..!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails